Ambarlı Fuel Oil Santralı 4. ve 5. Ünitelerinin Çift Yakıtlı Kombine Çevrim Santralına Dönüştürülmesi ve Rehabilitasyonu Projesi

Ambarlı Fuel Oil Santralı 4. ve 5. Ünitelerinin Çift Yakıtlı Kombine Çevrim Santralına Dönüştürülmesi ve Rehabilitasyonu Projesi


Yayınlarım
Yer İSTANBUL / TÜRKİYE
Müşteri EÜAŞ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.
Hizmetler Multi – Disiplin Mühendislik Hizmetleri (Mimari, Yapısal, Elektrik, Mekanik, Proses, I&C, Altyapı Mühendislik Hizmetleri)

İnşaat Yönetimi

Yapım Aşaması Kontrollük Hizmetleri

Tasarım Tipi Temel Tasarım, Detay Tasarım
Hizmet Başlangıç Tarihi 10.11.2008
Hizmet Bitiş Tarihi 21.11.2013
Proje Hakkında Proje EPP İş Ortaklığı (EKON Endüstri İnşaat ve Ticaret A.Ş. 65 % – PROKON Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. 30 % – PROKON İmalat ve Montaj A.Ş. 5 % İş Ortaklığı) tarafından yürütülmüştür.

Proje kapsamında; kapasiteleri 250-300MW arasında 2 adet Gaz Türbini ile gaz türbinlerinin ve mevcut buhar türbinlerinin egzoz ısısından ısı kazanımlı 2 adet ısı kazanımlı atık ısı kazanı kurulmuş olup, mevcut buhar türbinleri rehabilite edilerek ve yeniden tasarlanarak yeni buhar düzenine uygun olarak çalışır hale getirilmiştir. Bunun sonucunda santralin kurulu gücü 300MW’dan 816MW’a çıkmıştır. Türkiye’de ilk defa, yerli bir mühendislik müteahhitlik grubunun bir termik santral yapım işini mühendisliği ve işletmeye alınması dahil, anahtar teslimi olarak üstlendiği ve son teknolojinin kullanıldığı projede, doğalgaz ve mazot ile (çift yakıtlı) çalışabilecek şekilde dönüştürülmüş, çevre kriterleri Avrupa Birliği kriterlerine uygun hale getirilmiş, santralin verimliliği de %34’den %56‘ya çıkarılmıştır.

Ambarlı 4. ve 5. Üniteler Rehabilitasyon Projesi Türkiye’de ilk defa yürütülen Dünyada ise boyutu, kapsamı ve niteliği açısından sınırlı sayıda örneği olan bir “Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralına dönüştürerek Yeniden Tam Güçlendirme” Projesidir.

Mühendislik, Tedarik ve Yapım kapsamındaki ana işler şunlardır;

  • 2 adet mevcut fueloil yakıtlı kazanların sökümü
  • Mevcut buhar türbinlerin, jeneratörlerin ve yardımcı sistemlerin rehabilitasyonu ve modifikasyonu
  • ISO şartlarında 2 x 282 MW kapasiteli Gaz Türbin Jeneratör setleri, Siemens SGT5-4000F,
  • 2 x 357 Ton/saat kapasiteli, düşey tip, 3 basınç kademesi + tekrar kızdırmalı Atık Isı Kazanları,
  • Yeni YB, OB ve AB elektrik motor tahrikli Kazan Besleme Pompaları
  • 100% kapasiteli, Atık Isı Kazanlarından kondenserlere Buhar By-Pass sistemi
  • Yeni Kondenser Soğutma deniz suyu sirkülasyon pompaları
  • Yeni deniz suyu aıtma sistemi/Su Alma Ağzı (TAPIS) sistemi
  • Mevcut kondenserlerin komple retübe edilmesi, kondenser deniz su giriş ve sifon dönüş boru sistemlerinin yenilenmesi,
  • RMS-A istasyonu ve 2 Km uzunluğuna Doğal Gaz temin boru hattı tesisi
  • Yeni 380kV şalt sahası/ Gaz Türbin tarafı trafolar, OG & AG şalt teçhizatı
  • Ölçü kontrol sistemleri ve Santral Sayısal Dağıtılmış Kontrol Sistem (DCS) Entegrasyonu
  • Muhtelif bina sistemleri
  • Kombine Çevrim Santraline dönüştürülmesi ile ilgili ana sistem dışındaki ünitelerin birbirleriyle birleştirmesi

Projenin anahtar teslimi yapımını üstlenen Ortaklığımız tamamen Prokon-Ekon Şirketler Gurubu şirketleri olup, herhangi bir yabancı teknoloji tedarikçisi veya mühendislik firmasının konsorsiyum veya girişim ortaklığı bulunmaması ve “Greenfield” bir kombine çevrim santralı projesinin konvansiyonel ihtiyaçlarıyla karşılaştırılamayacak boyutta mühendislik ve proje yönetim meydan okumaları arz eden bu Projenin tüm proses/termodinamik çevrim, kavramsal, temel ve detay mühendislik çalışmalarının, teknolojik ekipman satın-alma, söküm, yıkım, demontaj, montaj, inşaat, imalat, rehabilitasyon, revizyon, modifikasyon, devreye-alma ve deneme işletmesi faaliyetlerinin şirketler grubumuz içerisinde yer alan Türk mühendislik ve müteahhitlik ekipleri ile yönetilmiş ve icra edilmiştir.